Як подавати чай?

Як подавати чай?

Чай, кава, какао, шоколад відносяться до групи гарячих напоїв, які зазвичай подають при температурі +75 `С. Кава та шоколад можна подати і холодними — від +12 до +14` С. Чай подають у чайних чашках з блюдцями (рис. 1. 44).

На блюдце кладуть ложку ручкою вправо, ручка чашки повинна бути звернена вліво (допускається і вправо). Зелений чай заварюють і подають в одному чайнику і наливають його в піали.

Чай в склянках з підстаканниками подають у вагонах-ресторанах. Чай до столу може бути представлений у двох чайниках: заварному і доливні або в самоварі.

Гаряче молоко і вершки до чаю подають в молочарі. Для одного гостя цукор, мед, варення, джем, лимон подають на окремих розетках, для групи гостей — у вазочці на підставний тарілці. Справа кладуть ложку для розкладання меду (варення), вилку для лимона, кусковий цукор — в цукорниці, для його розкладання використовують щипці.

Подача кави залежить від способу її приготування. Чорну подають в чашках з блюдцями ємністю 75-100 мл, цукор — в цукорниці або розетки. На блюдце перед кавовій чашкою кладуть кавову ложку. Для групи гостей або при обслуговуванні в номерах готелю кави можна подати в 2-4-порційних кавниках. Перед кожним гостем в цьому випадку кавову чашку з блюдцем ставлять праворуч від десертної тарілки.

При подачі кави з молоком або вершками рекомендується користуватися кавниками і молочниками для розігрітих вершків або молока, щоб гості могли приготувати напій, використовуючи компоненти в будь-яких пропорціях. При масовому обслуговуванні кави з молоком (вершками) і цукром готують заздалегідь. Для їх подачі краще використовувати чашки ємністю 200 мл з блюдцями і чайні ложки. Цукор подають в цукорниці або на розетці. Для розкладання цукру використовують щипці.

Кава по-східному готують в Турочка — металевих каструльках з ручкою. Якщо багатопорційні, то чайною ложкою подрезается і розкладається пінка по чашках місткістю не більше 100 мл, а потім вміст Турочка розмішують і розливають в чашки. Кавову ложку не подають, тому що каву готують солодкою. Окремо в склянці подають охолоджену кип’ячену воду.

Рис. 1. 44. Подача напоїв: на першому ряду (зліва направо) — кава-глясе, кава чорна з пінкою, чай в піалах; ‘другому ряду (зліва направо) — кава з вершками та кондитерськими виробами і чай з кондитерськими виробами

Кава зі збитими вершками і по-Варшавський, какао і шоколад подають в склянках з підстаканниками або в чашках ємністю 200 мл з блюдцями. У гарячих напоїв можна запропонувати широкий асортимент кондитерських виробів, які подають при масовому обслуговуванні у вазах, при індивідуальному — на десертних тарілках. їх розкладають щипцями і лопаточками. Техніка подачі гарячих напоїв залежить від виду використовуваного посуду: їх можна подати в чашках з блюдцями або багатопорційні кавниках, чайниках, молочники, самоварах т. д. (рис. 1. 42). У першому випадку до гостя підходять праворуч і правою рукою ставлять перед ним чашку з блюдцем.

При подачі напоїв у багатопорційні посуді гості обслуговують себе самі або на їх прохання це робить офіціант. Він наливає напої в чашки на підсобному столі або в обносять. При подачі чаю в обносять офіціанти працюють в парі: один наливає заварку з заварного чайника, другий — окріп з доливні чайника. При цьому підходять до гостя справа.

Аналогічно в обносять подають каву. При використанні самовара на підсобному столі поруч з ним розміщують стопки блюдець, чашки, чайні ложки. Офіціант наливає в чашку заварку з заварного чайника, окріп з самовара, ставить чашку на блюдце ручкою вправо, кладе на нього чайну ложку ручкою вправо, підходить до гостя справа і правою рукою ставить перед ним напій.

Кава і какао можна подати і охолодженими з морозивом. Спочатку напій охолоджують до 8-10 `С, наливають у конічний склянку, зверху кладуть кульку морозива.

Подають на підставний тарілці з соломинкою і чайною ложкою.

Як подавати чай?

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!




Комментарии закрыты