Як правильно харчуватися під час вагітності?

Як правильно харчуватися під час вагітності?

Медиками доведено, що надмірна вага на порядок збільшує ризик розвитку цілого ланцюжка найсерйозніших захворювань. Особливу небезпеку зайву вагу становить для майбутніх мам. Єдиним і ефективним способом уникнути зайвих проблем з власним здоров’ям і здоров’ям майбутнього малюка в цьому випадку є дієта для вагітних. Правильне харчування під час вагітності — це обов’язкова присутність в добовому раціоні жінки 100-120 гр. білків, включаючи близько 70-90 гр. білків тваринного походження, споживаних з молоком, сиром, кефіром, ряжанкою, йогуртом, яйцями, м’ясом і рибою. Що стосується жирів, то їх добова норма (включаючи всі жири, що надходять в організм майбутньої матері з їжею) становить 80-100 гр. , В тому числі мінімум 20 гр.

рослинного походження. Третя необхідна організму складова, вуглеводи, яких повинна в обов’язковому порядку включати дієта для вагітних за обсягом не повинні перевищувати 350-400 гр. на добу і до 300 гр. в день — у другій половині вагітності. Результат досягається за рахунок скорочення в раціоні кількості борошняних виробів (у т. ч. хліба), цукру і незначного збільшення обсягу прийнятої білкової їжі. Правильне харчування для вагітних передбачає досить жорсткий графік прийому їжі. Кількість прийомів слід обмежити до 4-5 разів на добу, приймаючи їжу невеликими порціями.

При цьому слід дотримуватися рекомендованої схеми розподілу спожитої їжі за калорійністю: На вечерю — 10%. Останній прийом їжі рекомендується не пізніше ніж за два-три години до сну. При цьому вечеря повинна складатися з легкозасвоюваних продуктів (кефіру, кисляку, сиру). Правильне харчування для вагітних, як і дієта для годуючих мам, передбачає певне розмаїття меню, включення до нього тушкованих, варених, запечених страв.

Жорстких вимог до дотримання температурного режиму не ставиться. Добовий обсяг кухонної солі обмежують до 5-6 гр. на добу, оскільки сіль пов’язує рідина, внаслідок чого провокується патологічна надбавка в масі. Достатній добовий обсяг рідини, споживаний вагітної 1-1, 5 літра.

В обов’язковому порядку дієта для вагітних передбачає щоденний прийом мінеральних препаратів і комбінованих полівітамінів, розроблених спеціально для цієї мети. кондитерських виробів і свіжого хліба, шоколаду і цукерок; мороженого, згущеного молока, молочних коктейлів; жирних сортів м’яса, птиці та риби, сала, внутрішніх органів тварин і страв з них; м’ясних, рибних, грибних бульйонів і соусів; будь-яких страв, приготованих способом смаження або у фритюрі; міцного чаю, какао, кави; рафінованого цукру. Правильне харчування при вагітності передбачає помірність.

Обсяг Ваших порцій не повинен зростати пропорційно розміру вашого животика. Уявлення про те, що якщо Вас двоє, то і є, ви повинні «за двох» глибоко помилково. Правильно, якщо за столу Ви будете виходити з відчуттям легкого голоду, і ніяк не з почуттям розпирала живіт ситості.

Другий, не менш важливий принцип правильного харчового режиму — їжа обов’язково повинна завжди бути свіжою, якісною та різноманітною. Це вірно як для добової споживаної норми, так і в тижневому масштабі.

За кожен черговий прийом їжі ви повинні поглинути одне-два блюда. Навіть якщо Вам довелося опинитися за столом, заставленим всілякими стравами, у Ваших інтересах постаратися встояти перед спокусою покуштувати кожне з них. Що стосується фруктів, овочів і ягід — їх Ви можете поглинати в будь-якій кількості — чим більше, тим краще. Для забезпечення організму вагітної жінки добовою нормою мінеральних солей і вітамінів в її раціоні зобов’язані бути присутніми свіжі ягоди, овочі і фрукти, городня зелень.

Віддавайте перевагу стравам національної кухні — стравам і продуктам, властивим смузі вашого постійного проживання і расової приналежності. Наприклад, мешканкам середньої смуги варто віддати перевагу звичні капусту і яблука, а не грейпфрути та ананаси. Постарайтеся не приймати їжу рано вранці і пізніше, ніж за дві години до засипання. Правильно, якщо інтервал між «сусідніми» прийомами їжі складе 4-5ч. При досить жорстких вимогах до добового раціону, рекомендується слідувати звичайного режиму харчування.

Вчасно прийнята їжа підготує ваш організм до її переробки, а значить, до кращому перетравленню і засвоєнню. Не можна пропускати сніданок або обід. «Перекуси», що перевищують денну норму (4-5 разів / день) допускати не слід, особливо, якщо це калорійні страви і продукти. Дуже уважно знайомтеся з етикетками. Привертають увагу слова, на кшталт: «низькокалорійний», «дієтичний», на жаль, часто виявляються не боле, ніж рекламним ходом.

Значно більше корисної інформації міститься в даних на етикетці продукту. Варто пам’ятати, що присутність надлишку цукру в «нежирному» або «знежиреному» йогурті дуже швидко зводять нанівець всі зусилля по боротьбі із зайвими кілограмами!.

Як правильно харчуватися під час вагітності?

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!




Комментарии закрыты