Як приготувати мойву?

Як приготувати мойву?

Мойва є морською рибою, яка мешкає у верхніх шарах води і відноситься до сімейства корюшок. Коли приходить період нересту, вона прямує до берегів. Іноді бувають такі випадки, що величезні кількості мойви, припливла на нерест, викидає на берег, і можна спостерігати таку картину:

До речі, на Курилах, Сахаліні, Камчатці і Далекому сході, цю рибу називають УЄК. Мойва дуже популярна у всьому світі.

Видобувається вона у величезних кількостях, понад півмільйона тонн на рік. Мойва корисні властивості, склад, калорійність. У першу чергу варто відзначити, що в мойві міститься близько 22% легкозасвоюваних білків і мало сполучних тканин, за рахунок чого вона ще й дуже швидко готується. Примітно, що в цій рибі вітамінів B12, A і D навіть більше, ніж у м’ясі. Так само в ній є незамінні для організму омега 3 і 6 жирні кислоти, які корисні для серця, мозку, зору і сприяють виведенню холестерину з організму.

Багата мойва і такими корисними елементами як бром, натрій, фтор, калій. Фосфор же, що міститься в цій рибі, допомагає організму засвоювати кальцій і розчиняти камені в нирках. Велика кількість селену допомагає поліпшити імунітет і позитивно позначається при формуванні волосся і кісток.

Йод є відмінним профілактичним засобом проти запалення щитовидної залози. Не варто забувати про корисні властивості мойви за рахунок містяться в ній амінокислот треоніну, метіоніну, лізину і цистеїну. Дуже корисна мойва для людей страждають на цукровий діабет, тому що вона сприяє зниженню рівня цукру в крові і поліпшенню вироблення організмом інсуліну.

Ну і останнім пунктом відзначимо її калорійність 157 ккал на 100 г. Мойва шкоду і протипоказання. Сама шкідлива для здоров’я копчена мойва, як, в принципі, і будь-яка інша риба, тому що при копченні в ній утворюються канцерогенні речовини, які можуть спровокувати рак. Так само варто відзначити, що при копченні не завжди вбиваються небезпечні для здоров’я людини паразити. Якщо ж розглядати варену, печену або приготовану на пару мойву вживану в розумних кількостях, то до протипоказань можна віднести тільки наявність алергії або індивідуальну непереносимість.

Як вибрати мойву? Якщо ви хочете отримати тільки користь, то вибирайте добре заморожену мойву і обов’язково у вакуумній упаковці. Зверніть увагу на очі риби, вони не повинні бути мутними, а зіниці повинні бути чорними. Зябра свіжої мойви повинні бути без слизу, яскраво-червоного кольору і жорсткими. Як зберігати мойву?

Для того щоб мойва зберігалася якомога довше, її потрібно попередньо промити, висушити і помістити в вакуумну упаковку. Якщо дотримуватися перераховані правила і температура не перевищуватиме +4 градусів, то в холодильнику її можна зберігати до двох тижнів, а в морозилці до трьох місяців. Як приготувати мойву, зберігши при цьому максимум корисних властивостей: Для того щоб зберегти максимум корисних властивостей і якщо не виключити, то мінімізувати можливу шкоду від цієї риби, вживайте її тільки вареної, печеної або приготованої на пару.

Що стосується розморожування, то самий корисний спосіб це природний, намагайтеся уникати розморожування за допомогою гарячої води або в мікрохвильовій.

Як приготувати мойву?

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!




Комментарии закрыты