Як роблять молоко?

Як роблять молоко?

Виробники молока стверджують: у московських магазинах молока, відновленого з порошку, немає. Його просто не виробляють. Але незалежна експертиза декількох популярних

Виробники молока стверджують: у московських магазинах молока, відновленого з порошку, немає. Його просто не виробляють. Але незалежна експертиза декількох популярних молочних брендів, яку замовила газета Маєш право, показала, що це не зовсім так Для дослідження були обрані п’ять найменувань питного стерилізованого молока різних виробників: Можайское (жирність 3, 2%), Будиночок у селі (жирність 3, 2 %), Останкінське (жирність 3, 2%), armalat (жирність 3, 5%), 33 корови (жирність 3, 2%). Всі молоко — в стандартних пакетах цеглинах, тільки Можайское — в незмінною з радянських часів скляній пляшці.

Експертиза проводилася у випробувальній лабораторії Молоко Всеросійського науково-дослідного інституту молочної промисловості. У присутності двох свідків у магазині Перехрестя було закуплено кілька зразків продукції, попередньо впевнившись, що вся вона має нормальний термін придатності. Для того щоб дослідження було максимально об’єктивним, експертиза молока проводилася знеособлено.

Для цього з дотриманням всіх вимог експертів молоко з упаковки перелили в стерильну тару — банки, які ІП видали в лабораторії в закритому вигляді. Після цього кожну ємність пронумерували, а під протоколом розливу розписалися свідки, які контролювали, щоб процес відбувався в чистоті, а номери на баночках відповідали молоку з певних пакетів. Таким чином, експерти з лабораторії не знали виробників молока, зразки якого були принесені їм на дослідження. Результати випробувань поширювалися тільки на надані для вивчення зразки: експерти обмовилися, що на підставі їхніх висновків не можна судити про всієї товарної партії або, тим більше, бренді як такому.

Проведене мікробіологічне дослідження встановило, що всі зразки відповідали вимогам Держстандартів — сальмонела, стафілококи, бактерії групи кишкових паличок виявлені не були. Тобто молоко з усіх пакетів було абсолютно безпечно для здоров’я. Органолептичні та фізико-хімічні показники теж були в нормі, отже, ми мали справу саме з молоком, а не іншою рідиною. Втім, не так позитивний була відповідь на головне питання, яке хвилює споживачів молока: роблять його все-таки з сублімованого порошку чи ні?

При вивченні складу зразків на цей предмет з’ясувалося невідповідність вимогам ГОСТу. Як зазначено в експертному висновку, за результатами проведених досліджень представлене для випробувань молоко є термічно обробленим (тобто стерилізованим. — ІП) продуктом, і імовірно зразки 1 і4 вироблені з відновленого молока. Під номерами 1 і 4 ховалося молоко Можайское і armalat. Імовірну ступінь впевненості експерти пояснили тим, що для однозначного твердження про наявність сухого молока їм потрібно експертиза упаковки, в яку був розлитий продукт.

Упаковка же експертам надано не була, щоб виключити зацікавленість лабораторії. Проте, коментуючи це формулювання, експерти повідомили, що найбільш імовірно, що в Можайское і armalat було додано відновлене молоко, хоча оцінити ступінь ймовірності у відсотках не взялися. Крім цього, при оцінці смаку молока експерти встановили, що в обох випадках був присутній солодкуватий присмак. За ГОСТом він допускається тільки для відновленого молока.

Керівництво ЗАТ Заводу стерилізованого молока Можайський заявило, що експерти лабораторії Молоко помилилися. Вони заявили, що останні п’ять років на їхньому підприємстві у виробництві використовується тільки натуральне молоко, яке вони отримують безпосередньо від молочних господарств. А сухе молоко вони взагалі не закуповують. Як докази своїх слів керівництво запропонувало ознайомитися з бухгалтерськими документами.

Позиція компанії armalat виявилася схожою. Як заявили представники компанії, для виробництва своєї продукції під однойменною маркою вони не використовують сухе молоко.

Спростовуючи отримані результати незалежної експертизи, в компанії armalat заявили, що тепер самі замовлять експертизу своєї продукції з тією ж датою виробництва: всі її зразки зберігаються на підприємстві до закінчення терміну придатності продукту.

Як роблять молоко?

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!




Комментарии закрыты