Як росте кешью?

Як росте кешью?

Як ростуть кешью? Яку обробку проходять, щоб бути придатними в їжу? Відкривши Америку, португальці збагатили новими гастрономічними відкриттями не тільки Європу, але як виявилося згодом, і весь світ. Одним з таких відкриттів став кешью горіх, справедливо займає верхні рядки в списку найбільш делікатесних горіхів. Але кешью це не просто горіх, природа зуміла втілити в ньому відразу два шедевра, які гідно оцінив людський смак.

Так ростуть кешью Ще задовго до прибуття європейців на американську землю з плодами дерева кешью були знайомі індіанці племені тікуна, що проживають на території сучасної Бразилії. Кешью легко піддається культурному обробітку, ніж успішно і користувалися індіанці, вживаючи кору, листя, плоди дерева в різноманітних, не тільки кулінарних, цілях. Мовою тікуна кешью називається acaju (що означає жовтий плід), саме від нього сталося португальське назва caju або cajueiro, від якого в свою чергу сформувалося популярну назву кешью (англ. — сashew). Проте, у Венесуелі кешью більше відомий як merey, а в багатьох інших іспаномовних країнах Латинської Америки як maranon, за назвою штату Маранао (Maranhao) у північній Бразилії, де і було виявлено дерево кешью.

Кешью вічнозелене теплолюбна дерево, з товстим звивистим стовбуром і розлогими гілками. У висоту воно може досягати 15 метрів.

В Анголі, наприклад, виростає дерево, якому 50 років і довжина його досягає 30 метрів у висоту, приносить воно до 60 кілограм горіхів на рік. Взагалі ж, кешью одне з тих рослин, які можна назвати безвідхоними: все, що дає дерево кешью, вживається людиною в тих чи інших цілях. Кора і листя використовуються в лікарських цілях, шкаралупа горіхів в промислових, горіхи і так звані яблука кешью — в гастрономічних.

Якщо дозрілі плоди кешью можна не побоюючись є в свіжому вигляді, то з горіхами кешью не все так просто. Ви ніколи не замислювалися, чому на відміну від інших горіхів, кешью ніколи не продають в шкаралупі? А все тому, що між шкаралупою і оболонкою, за якою ховається горіх, міститься дуже їдка речовина кардол, яка при контакті зі шкірою викликає серйозні дерматологічні проблеми (шкіра покривається надзвичайно хворобливими опіками-пухирями).

Тому перш ніж надійти у продаж, горіхи дуже обережно витягуються з шкаралупи і оболонки, після чого, як правило, проходять спеціальну термічну обробку до повного випаровування масла (навіть невелика кількість масла може викликати отруєння). Це настільки відповідальний і без перебільшення можна сказати небезпечний процес, що навіть серед досвідчених роздільників горіхів часті випадки опіків цією речовиною, адже разделка горіхів проводиться тільки вручну.

Ні в якому разі не намагайтеся очищати горіхи кешью самостійно, якщо де-небудь в тропічних країнах вам раптом випаде така можливість! Треба сказати, що навіть цьому отруйній речовині люди зуміли знайти застосування, його використовують у промисловості та медицині.

Як росте кешью?

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!




Комментарии закрыты