Як зробити домашній йогурт?

Як зробити домашній йогурт?

Вважається, що йогурт прийшов до нас з Туреччини. Проте сучасний продукт має мало спільного зі своїм прабатьком. У турецьких будинках для його приготування молоко кип’ятять, поки воно не зменшиться в обсязі втричі, а потім додають закваску.

У такому вигляді продукт розливається в глиняні глеки і вважається готовим вже через кілька годин. У Грузії він іменується мацоні, а у Вірменії Мацуї. Але що говорити про барвистих баночках з йогуртами, в яких маса різноманітних добавок? На тих видах йогуртів, в яких є лактобактерії, обов’язково вказується, що вони живі. Якщо є бажання спробувати справжній йогурт, краще зробити його самостійно.

Тим більше що на полицях магазинів давно красуються домашні йогуртниці, що дозволяють швидко і без клопоту приготувати корисний продукт. Від тебе лише буде потрібно купити закваску (їй може стати магазинний живий йогурт без добавок), підготувати все необхідне, дотримуючись інструкції на йогуртниці завантажити всі інгредієнти і чекати належний час. Але можна обійтися і без агрегату. Бери стерилізоване молоко, оскільки в звичайному живуть свої бактерії, які просто задушать йогуртную закваску.

Для підвищення жирності можна додати трохи топленого або 4 ст. ложки сухого молока на кожен літр майбутнього йогурту. Важливо, щоб посуд, в якій буде готуватися йогурт, була ідеально чистою і стерилізованої. Швидко доведи молоко до кипіння, постійно помішуючи, щоб воно не пригоріло і остуди до 40-45 С. Якщо температура буде нижче йогурт вийде слизовим і несмачним, а якщо вище сквашування не відбудеться. Збий міксером молоко разом із закваскою (живим йогуртом). Витратитися на його покупку доведеться лише один раз, так як далі як закваски можна використовувати йогурт власного приготування.

Закваска не псується в холодильнику близько тижня. Отриману суміш залий в чистий термос і залиш на 6-8 годин.

Але не більше, інакше йогурт попросту скисне. Рухати термос з йогуртом не можна. Після закінчення цього часу молоко перетвориться в однорідну щільну масу, яка при нахилі не виливається, а вивалюється великими шматками.

Але навіть якщо консистенція вийшла не однорідний, з водянистими вкрапленнями, нічого страшного. Краще з’їсти йогурт протягом 3 днів, хоча він може зберігатися і довше (у холодильнику, в добре закритому посуді).

Як зробити домашній йогурт?

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!




Комментарии закрыты