Як зробити закваску?

Як зробити закваску?

Приготувати пшенично-житнє закваску в домашніх умовах нескладно. Потрібно вода, борошно (пшеничне і житнє) і какя-небудь відповідна ємність. Сам процес народження і дозрівання закваски відбувається без нашої участі. Я навмисно вжив терміни «народження» і «дозрівання», так як закваска-це жива субстанція, що складається з безлічі мікроорганізмів, які живуть, розвиваються, розмножуються.

Тому з закваскою потрібно звертатися дбайливо, своєчасно підгодовувати її і забезпечувати необхідні температурні умови для життєдіяльності мікроорганізмів. Отже, приступимо.

Процес займає три доби. Краще підгодовувати закваску через рівні проміжки часу. Мені, наприклад, було зручно робити це в 8:00 і в 20:00. В якості ємності для вирощування закваски можна використовувати будь-яку ємність, яка може контактувати з їжею: скло, кераміка, харчовий пластик.

Я використовував полуторалітровий керамічний горщик. Заздалегідь продумайте де у вас буде стояти закваска. Це має бути тепле місце, але не спекотне, інакше мікроорганізми загинуть, а закваска скисне. У мене таким теплим місцем був радіатор опалення, укритий складеним у кілька шарів ковдрою. Приготування закваски для хліба: перший день.

150 мл. води, 100 грам (4 столових ложки) пшеничного борошна і 50 грам (2 столових ложки) житнього борошна перемішати і поставити в тепле місце. Кришка ємності повинна забезпечувати приплив повітря, тобто не закривайте ємність герметично.

Перемішати закваску. Додати 100 мл. води, 100 грам пшеничного і 50 грам житнього борошна. Перемішати і поставити в тепле місце. Зауважте, що зараз води менше, ніж при постановці закваски, а борошна стільки ж. Тобто ми починаємо робити закваску більш густий.

Приготування закваски для хліба: другий день. Перемішати закваску. Додати 100 мл. води, 100 грам пшеничного і 50 грам житнього борошна. Перемішати і поставити в тепле місце. Повторити ранкову підгодівлю.

Приготування закваски для хліба: третій день. Перемішати закваску. Додати 100 мл. води, 125 грам (5 столових ложок) пшеничного борошна і 75 грам (3 столові ложки) житнього борошна. Тобто робимо закваску ще густішою.

Додаємо 100 мл. води, 150 грам (6 столових ложок) пшеничного борошна і 100 грам (4 столові ложки) житнього борошна. Дати постояти в теплому місці 2-3 години і прибрати закваску в холодильник. Закваска для хліба готова.

Що далі? Тепер, коли закваска для хліба готова необхідно забезпечити правильне використання і правильне зберігання. Це дуже просто, так як усякий раз необхідно виконувати однакову послідовність дій.

Зберігаємо закваску в холодильнику в закритій ємності при температурі +4 або +5 градусів. Розглянемо дії з закваскою на прикладі випічки пшенично-житнього хліба (1. Беремо 6 столових ложок закваски для постановки тесту.

2. У решту закваску додаємо 120 мл. води, 4 столові ложки пшеничного і 2 столових ложки житнього борошна. 3. Перемішуємо (якщо є грудочки-нічого страшного), прикриваємо кришкою, щоб був доступ повітря і залишаємо при кімнатній температурі на 3-4 години. 4. Закриваємо ємність і прибираємо закваску в холодильник до наступної випічки.

При наступній випічці все повторюється. Якщо не будете випікати хліб протягом тижня, закваску треба підживити.

Інакше вона скисне.

Як зробити закваску?

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!




Комментарии закрыты