У яких продуктах міститься селен?

У яких продуктах міститься селен?

Селен був відкритий в 1817 році вченим Берцелиусом. У перекладі з грец. Selene значить Місяць. Довгий час цей елемент вважали отрутою, і тільки в 60-х роках XXPвека дослідники довели роль селену в селенодефіцітной кардіоміопатії (хвороби Кешана).

Як селен впливає на організм людини? Він є безпосереднім учасником захисту імунної системи від руйнівного впливу бактерій, вірусів та інших негативних факторів.

Його навіть відносять до противників утворення ракових клітин, а все через здатність діяти проти вільних радикалів. Під контролем селену знаходиться робота кожної клітини, він запобігає появі ендокринних і серцевих захворювань. Може відмінно взаємодіяти з натуральними антиоксидантами аскорбінової кислотою і токоферолом (вітаміни і), всі вони запобігають передчасному старінню.

В організмі людини селен в найбільших концентраціях міститься в серці, печінці, нирках, легенях, підшлунковій залозі, шкірі, нігтях і волоссі. Завдяки йому клітини живуть довше, а організм швидше усуває небезпечні речовини. Саме тому селен вважають елементом довголіття.

До того ж він не дає розвиватися злоякісним пухлинам, потрібен для синтезу білкових молекул і нуклеїнових кислот. Стабільність нервової системи, робота підшлункової і щитовидної залози, концентрація уваги і гострота зору теж багато в чому залежать від забезпеченості людини цим корисним мікроелементом. Як взаємодіє з іншими речовинами? Селен перебуває у складі амінокислоти селеноцистеїну, яка важлива для білків, що виконують свої біологічні функції. В організмі він діє проти токсичного впливу солей важких металів кадмію, свинцю і ртуті.

Вівсяна і гречана крупи, гриби, кукурудза, м’ясо, часник (дізнайтеся про), субпродукти, пекарські та пивні дріжджі, морська капуста, кальмари, креветки, устриці,. Селен відсутня в оброблених концентратах і консервах, а у всіх рафінованих і варених продуктах харчування його кількість знижено на 50%. Для дорослої людини складає приблизно 20-100 мкг. Селен краще зберегтися в організмі, якщо відмовитися від вживання солодкого і збільшити частку токоферолу (вітаміну Е) в продуктах харчування.

У підвищеній потребі потребують спортсмени, які займаються важкими фізичними вправами, а також жінки під час та лактації. Особливо гостро брак селену відчувається у немовлят, яких з якихось причин не вигодовували молоком матері воно-то якраз і містить Se і вітамін Е. Серйозні захворювання стосуються в основному немовлят чоловічої статі, так як цей мікроелемент важливий для правильного розвитку статевих органів. У дорослих однією з причин нестачі може бути прийом фенацетину, парацетамолу, сульфатів і лікарських засобів проти малярії.

Спостерігаються наступні ознаки: зниження працездатності, розумової активності.

У яких продуктах міститься селен?

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!




Комментарии закрыты