У яких продуктах містяться вуглеводи?

У яких продуктах містяться вуглеводи?

Вуглеводи один з основних видів поживних речовин, необхідних для організму. Дієтологи рекомендують так складати денний раціон, щоб наполовину він складався з вуглеводів.

Вуглеводи синтезуються рослинами з вуглекислого газу і води. Вуглеводи ідеальні для забезпечення енергією всіх процесів нашої життєдіяльності. Вуглеводи необхідні для живлення мозку. Крім того, вуглеводи потрібні організму як будівельний матеріал для амінокислот, ферментів, нуклеїнових кислот, імуноглобулінів (необхідні для імунітету). Але, і це головна причина нелюбові до вуглеводів тих, хто хоче схуднути вуглеводи, які організм не зміг використати, відкладаються як жир.

Всі вуглеводи, які ми отримуємо з їжею, діляться на прості (моно-і дисахариди) і складні (полісахариди). Прості вуглеводи містяться в молоці, фруктах і деяких видах овочів. Основний простий вуглевод. У нашій крові повинен в нормі підтримуватися постійний рівень глюкози.

Це необхідно для забезпечення нею харчування клітин, доставляє в клітини глюкозу інсулін. Як зниження, так і різке підвищення рівня глюкози в крові може викликати сонливість і втому.

Зниження ще й викликає почуття голоду, але за підвищенням також завжди слід різке зниження рівня (так реагує організм), це важливо знати тим, хто хоче схуднути або тримати свою вагу в нормі. міститься у фруктах (чим солодший фрукт, тим її більше). Фруктоза краща для тих, у кого діабет, вона живить клітини організму без участі інсуліну. Частина фруктози в печінці перетворюється на глюкозу. (Молочний цукор) вуглевод молочних продуктів.

Засвоїться повністю тільки в тому випадку, якщо у вас немає дефіциту ферменту лактази. У цьому випадку, він розщеплюється на глюкозу і галактозу

Нерозщеплена ж лактоза може привести до рясного газоутворення, інших проблемах з кишечником. Кисломолочні продукти переносяться краще людьми з дефіцитом лактази (а це до 40% дорослих людей), так як більша частина молочного цукру там перетворена на молочну кислоту. дисахарид глюкози і фруктози. Рафінований цукор на 95% складається з сахарози не містить ніяких інших поживних речовин. Тому саме вживаючи цукор, існує велика ймовірність отримання надлишку швидко засвоюваних вуглеводів, які потім можуть також швидко відкладеться в жир. солодовий цукор, (складається з 2-х молекул глюкози).

Мальтозу ми отримуємо їх солоду, пива, патоки, меду. У відмінності від рафінованого цукру, хоч і складається на 80% з простих вуглеводів (40% глюкози, 35% фруктози, 3% сахарози), є в теж час джерелом, мікроелементів, інших корисних речовин. У рослинах складні вуглеводи накопичуються у вигляді крохмалю і целюлози. У тварин глікоген.

80% надходить з їжею складних вуглеводів. зернові (крупи, борошно, макаронні вироби), бобові, крім сої, з овочів картопля, кукурудза. розщеплення починається в роті за участю слини, потім процес перетравлення здійснюється поступово протягом шлунково-кишкового тракту, поки не розпадуться до простих вуглеводів, які не будуть засвоєні організмом. Запасається в печінці (до 6% від маси печінки) і в м’язах, (до 1% від їх маси).

Запас глікогену в організмі людини масою 70 кг після прийому їжі близько 327 р. М’язовий глікоген в основному витрачається при активних фізичних навантаженнях самими м’язами. Глікоген, який зберігається в печінці, відповідає за підтримання рівня глюкози в крові, коли ми не їмо.

Харчові волокна (целюлоза, пектини, камеді) настільки складні, що не засвоюються організмом. Проте, харчові волокна необхідні, так як вони: забезпечують регулярну роботу кишечника, є їжею для нормальної мікрофлори кишечника, що не дає розвинутися шкідливим мікроорганізмам, створюють відчуття ситості, це особливо важливо для тих, хто прагне схуднути, знижують рівень холестеролу в крові , Ті, хто мріє схуднути, часто розглядають вуглеводи як своїх ворогів, але, якщо подумати, наше життя без них неможлива, треба просто навчитися розбиратися які вуглеводи краще з’їсти, а які залишити. Наш травний тракт пристосований для переварювання продуктів, які крім вуглеводів містять велику кількість харчових волокон і поживних речовин (овочі, бобові та продукти з цільного зерна, коричневий рис). Вони корисні для кишечника. Містять необхідні вітаміни і мікроелементи (наприклад, для перетворення вуглеводів в глюкозу потрібен вітамін В1 тіамін).

Рівень цукру в крові підвищується повільно і надовго. Продукти ж, які піддалися переробці (цукор, продукти з білого борошна, солодкі пластівці, готові продукти), відрізняються низькою поживною цінністю. Вживаючи ці продукти легко можна отримати набагато більше калорій, ніж організм в змозі переробити, а надлишок перетворюється на жири.

Крім того, організм недоотримує вітаміни, мінерали, клітковину. Які висновки можна зробити з вищесказаного? складається з солодкої здоби і солодкої кави, організм отримує багато швидкозасвоюваних вуглеводів (і не отримує необхідних вітамінів) і стрибок рівня цукру в крові, який змінюється швидким спадом і почуттям голоду. Якщо ж на сніданок приготувати продукти, що містять повільно засвоювані складні вуглеводи, наприклад, цельнозерновую кашу, такий сніданок зможе енергетично підтримувати організм протягом дня.

Докладніше:.

У яких продуктах містяться вуглеводи?

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!




Комментарии закрыты