У якому з напоїв міститься більше кофеїну?

У якому з напоїв міститься більше кофеїну?

Кофеїн це природний антидепресант, розчинний у воді, який міститься в деяких рослинах. Найбільш відомі рослини, що містять кофеїн: Camellia sinensis (з якого роблять чай), кава, какао, мате і гуаюса (чай індіанців Південної Америки).

У енергетичні напої (наприклад, колу) кофеїн додають штучно. У невеликих кількостях кофеїн надає свій позитивний вплив на розум і тіло бадьорить, покращує метаболізм, підвищує рухову активність, працездатність та інше.

Але оскільки він володіє сильним стимулюючою дією, то його надмірне вживання може негативно вплинути на організм викликати перезбудження, безсоння, виснаження нервових клітин і інші проблеми. Люди, чутливі до кофеїну, намагаються стримати щоденне споживання напоїв, які його містять. Скільки кофеїну в день безпечно для здоров’я? Для середньої людини вживання 300 мг кофеїну в день вважається безпечним.

Слід враховувати, що різні люди по різному реагують на кофеїн, тому оптимальне середньодобове кількість може відрізнятися від однієї людини до іншої. А 500-600 мг кофеїну в день може привести до проблем зі здоров’ям.

Для дітей добова норма кофеїну становить не більше 45 мг (що дорівнює 350 мл солодкої газованої води або 45 г молочного шоколаду). Скільки кофеїну в чаї?

Цікаво, що сухий чай містить більше кофеїну, ніж сухий кави. Але в завареному вигляді кави містить в 4-10 разів більше кофеїну, ніж така ж кількість завареного чаю.

Кількість кофеїну в різних чаях розрізняється, залишаючись у межах 10-40 мг на чашку. При цьому 70-80% з них розчиняється у воді в першу хвилину заварювання. Таким чином, якщо ви заварюєте хороший чай кілька разів, то 10-40 мг кофеїну ви вип’єте не за одну чашку, а за дві-три і більше. Крім кофеїну, чай містить хімічний елемент L-теанин, який взаємодіє з кофеїном і нейтралізує його надмірна дія і всмоктування в кров.

L-теанин володіє заспокійливим ефектом, підсилює розумову концентрацію і вважається хорошим антидепресантом. Також високий рівень антиоксидантів у чаї перешкоджає засвоєнню організмом кофеїну.

Завдяки цьому кофеїн з чаю проникає в організм поступово і впливає дуже м’яко і триваліше, ніж, наприклад, з кави. Крім цього, чай містить ще безліч хімічних елементів, які підвищують енергійність і бадьорість, в тому числі теофілін. Це пояснює, чому чай так добре бадьорить, незважаючи на низький вміст кофеїну. У чорному чаї кофеїну більше, ніж у зеленому чаї? Поширена помилка, що серед усіх видів чаїв чорний чай містить найбільше кофеїну.

Це не зовсім так. Те, що чай має більш темний колір, ще не означає, що в ньому більше кофеїну.

Дослідження вчених показують, що вміст кофеїну більше відрізняється серед конкретних видів чаю, ніж серед більш широких категорій, як чорний, білий або зелений. Дослідження, опубліковане в 2005 році в журналі Харчова наука (Food Science), наочно продемонструвало, що як серед чорних, так і серед інших видів чаїв можна виявити дуже різні показники вмісту кофеїну. Винятком тут є японський чай маття, що містить високу концентрацію кофеїну. Частково це пояснюється більш високим рівнем кофеїну в самих чайному листі, з яких виготовляють цей чай.

Але основна причина в тому, що чай маття є порошковим чаєм, тому споживають весь чайний лист, вживаючи таким чином 100% кофеїну від усього листа. Також рівень кофеїну в завареному чаї залежить від якості чаю. Так, чай з ламаними чи дробовими листям (в т. ч. і чай в пакетиках) має більшу поверхню зіткнення з водою, тому він випустить кофеїну більше, ніж якісний цільнолистовий чай, в якому немає надломів. Африканські й індійські чаї зазвичай вирощують з чайної рослини типу ассаміка, яке містить більш високий відсоток кофеїну. Тому китайські чаї більш корисні для здоров’я.

Обжарювання чаю скорочує рівень кофеїну хоча це також залежить від конкретного методу обсмажування. Чайні нирки і більш молоді листочки містять більше кофеїну, ніж зрілі листя. Тому чай з великих зрілих листків міститиме менше кофеїну.

Як пити менше кофеїну? Якщо ви чутливі до кофеїну і хочете обмежити його вживання, то ось декілька порад, який будуть вам корисні в цьому. 1. Уникайте будь-яких енергетичних напоїв і солодкої газованої води. Зазвичай вони містять більше кофеїну, ніж чай.

А іноді прирівнюються за рівнем до кави. Це ж відноситься і до пляшкового чаю справжньою користі чаю в ньому вже ви не знайдете.

2. Уникайте чайних пакетиків. Справа в тому, що вони випускають удвічі більше кофеїну, ніж цільнолистовий чай. Якщо лист цілий і не зламаний, то він залишає велику частину кофеїну всередині.

До того ж чай в пакетиках зазвичай роблять з індійських і африканських чайних кущів, які містять більше кофеїну, ніж китайські. 3. Якщо ви виллє першу заварку чаю, то зможете прибрати 70-80% кофеїну з вашого чаю. У той час, як хороший чай можна заварювати кілька разів. І в Китаї як раз друга заварка вважається кращою. 4. Безумовно, оптимальне рішення вибирати чай, який спочатку містить дуже мало кофеїну.

Наприклад,. 5. Якщо ви хочете взагалі прибрати кофеїн з ужитку, то перейдіть на, які його не містять зовсім. Сподіваємося, вам була корисна ця стаття.

Якщо це так, то поділіться нею з друзями їм також буде корисно, а нам приємно.

У якому з напоїв міститься більше кофеїну?

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!




Комментарии закрыты