З чого роблять крабові палички?

З чого роблять крабові палички?

Крабовий салат вважається одним з найпростіших і ситних страв, його готують на будь-яке свято чи просто беруть з собою на роботу в якості обіду. Те ж можна сказати і про крабових бутербродах (з тими ж паличками), які стали незмінним атрибутом офісних перекусів. Звичайно, будь-яка розсудлива людина розуміє, що ніякими крабами тут навіть не пахне, а приготований цей продукт, як свідчить етикетка, з риби сурімі.

Що це за риба і яким чином вона готується, чому вироби з неї за ціною можна порівняти з булочками в кіоску, мало хто замислюється. Під терміном сурімі може матися на увазі три різних поняття: дрібно перемелена тріска, хек, червоний окунь або інша океанічна риба, відходи рибного виробництва (дрібні, хворі рибки, пошкоджені при лові або заморожуванню) або імітація рибного білка на основі сої з додаванням крохмалю і клейковини. Як правило, при виробництві використовуються всі три складові, а якість кінцевої продукції залежить від їхнього процентного співвідношення. Спочатку сурімі називалося японське блюдо, що складається з м’яса білої риби, замороженого та перемеленого в однорідну масу. З такої заготовки східні кулінари виліплює різні фігури, прикрашаючи їх зеленню і овочами.

Поступово мистецтво сурімі утрачивалось, а в середині XXPвека несподівано з’явилося абсолютно в новій якості при промисловому виробництві крабових паличок і м’яса. Вперше вони були виготовлені компанією Kanikama в 1973 році, в Китаї та Японії цей продукт досі так називається. У східних країнах асортимент подібної продукції достатньо великий у відношенні і цін і складу, проте Росія закуповує, як правило, найдешевші з них, на основі соєвого сублімату. Якої шкоди організму може нанести цей псевдопродукт? У першу чергу, небезпеку становлять саме ті речовини, які і повинні надавати крабовим паличкам їх схожість з крабами: ароматизатори, підсилювачі смаку, загусники і барвники.

Їх різноманітність досить велике: тут і стабілізатори, і барвники та, що викликають алергічні реакції і погіршують роботу травної системи, та інші. Основа крабових паличок соєвий білок, тобто просто сурогат сої рослини, через якого в харчовій промисловості останнім часом розвивається неабиякий скандал: багато вчених стверджують, що генно-модифікована соя (змінена таким чином, щоб втратити чутливість до пестицидів) може бути небезпечна для людини, проте ні погодитися з цією думкою, ні спростувати його не можна, так як ще не пройшов термін, необхідний для випробувань.

Існують правила, згідно з якими на упаковках соєвих продуктів виробники зобов’язані вказувати, модифіковані чи ні рослини використовувалися при виготовленні. У ситуації з крабовими паличками про це не може бути й мови, адже пишуть просто сурімі, а що під цим мається на увазі нехай ворожить покупець. Існує безліч дієт на основі морепродуктів, так як це один з найбільш поживних і безпечних для здоров’я видів їжі, проте не варто замінювати справжні дари моря білковими субліматів з імітацією риби і крабів, різноманітність яких збільшується з кожним днем.

Для того, щоб відрізнити такі продукти і виключити їх зі свого раціону, досить поглянути на склад, зазначений на упаковці: всі крабові палички містять велику кількість цукру (він надає додатковий смак), причому в поєднанні з підсилювачами смаку він не тільки збільшує кількість калорій, але і сприяє розпалюванню апетиту. Крабовий ринок росте і помітно розширюється: з’являється заморожене крабове м’ясо, крабові клішні, краби з креветками та інші продукти.

На жаль, більшість з них не містять навіть риби, а різноманітність досягається лише за рахунок більшого числа барвників та ароматизаторів та варіантів їх поєднання. Статистика показує, що попит на заморожені крабові палички зростає з кожним роком, в основному за рахунок малозабезпечених районів, крім того, цей продукт охоче купують в якості дешевої закуски до алкоголю. Виробники конкурують між собою, переконуючи покупця купувати саме їх продукцію, деякі з них, особливо початківці компанії, навіть декларують, що до складу їх крабових паличок входить до 40% справжнього рибного субстрату.

Проте незабаром і такі палички стрімко псуються: навіщо купувати дороге сировину, якщо покупець буде витрачати гроші і на звичайні, з рослинним білком?

З чого роблять крабові палички?

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!




Комментарии закрыты